IR på web - del 1
Innovative løsninger savnes i investor-kommunikationen
De største danske børsnoterede virksomheder er bundet af regler og konventioner i online-kommunikationen med investorer, analytikere og presse. De færreste har udviklet nye metoder til på web at interagere og gå i målrettet dialog med de finansielle interessenter. Nytænkning efterlyses i aktuel analyse.
Analysen, der er udarbejdet af Bysted i marts 2008, fokuserer på såvel den indholdsmæssige del som på brugervenlighedskriterier, der skaber merværdi for virksomhedens interessenter. Den sammenligner den investor-rettede webkommunikation fra de danske børsnoterede virksomheder i OMX C20. Altså i alt 19 virksomheder, der alle må forventes at prioritere den online-baserede kommunikation med kapitalmarkedet højt.
Danske Bank opnår den højeste score i såvel den kvantitative analyse af information og åbenhed som i den kvalitative og mere evaluerende analyse af brugervenlighed og funktionalitet. Konkurrencen om podiepladser er imidlertid meget tæt. Danisco og Topdanmark følger i hælene på bankkoncernen, når det gælder investor-information, mens Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og TrygVesta giver kamp til stregen i forhold til grafisk, formidlings- og funktionalitetsmæssigt at interagere med webbrugerne.
Kamp om IR-best practice
De største danske virksomheder har generelt et stort antal informationer og en høj grad af åbenhed i investorkommunikationen på nettet. Virksomhederne i OMX C20 har i de seneste 4-5 år opgraderet online kommunikationen med investorer og analytikere – båret frem af professionelle investor relations ansvarlige, hyppige målinger og prisuddelinger til de bedste på nettet, samt af regler og standarder for god investorkommunikation. Der er således tydelige konventioner for IR på nettet.
Der er stor forskel på top og bund i vores analyse. Danske Bank og Danisco prioriterer og anvender tydeligvis flere ressourcer på online investor relations end Genmab og William Demant i den anden ende af skalaen. Til gengæld er det små marginaler, der adskiller de otte øverst placerede i vores analyse. Nogle informationstyper er standard hos alle virksomheder. Det gælder for fondsbørsmeddelelser, aktiekursdata, analytikerliste, finanskalender og årsrapport.
Derudover har de fleste virksomheder information om aktionærer, direktion og bestyrelse, corporate governance, præsentationer og generalforsamling. Endelig har de fleste direkte, præcise kontaktdata på de IR ansvarlige i virksomheden.Til gengæld er billedet noget anderledes, når det gælder om at præsentere virksomhedens marked, risici samt nøgletal for år og kvartaler. Op mod halvdelen af virksomhederne fortæller ingenting om disse væsentlige områder. Og typisk skal nøgletal findes i en PDF-fil for den seneste årsrapport eller kvartalsrapport dybt i webstrukturen.
Ansvarlighed er in
Flere og flere børsnoterede virksomheder rapporterer og kommunikerer om sustainability. Mange betragter således området, som en væsentlig parameter i forklaringen af virksomhedens processer for værdiskabelse. Dermed er kommunikation om sustainability også blevet et aktuelt emne i kommunikationen med investorer og analytikere – ikke mindste drevet af klimadebatten.
I analysen vi har vi derfor valgt også at måle på informationsniveauet på denne parameter – som en slags appendix til den øvrige analyse af investorkommunikation. Der findes ikke standarder og regler på samme måde, som vi kender det for investor-området, og samtidig vil der være stor forskel på interessenternes informationsbehov og emnerne i kommunikationen, hvad enten man på den ene side måler på en medicinal- og biotekvirksomhed eller en finansiel virksomhed på den anden side.
Vi har imidlertid valgt at måle på generisk indhold. Herunder om virksomhederne kommunikerer deres vision og værdier, sin politik for sustainability, CSR eller miljø, deres organisering af og strategi for arbejdet med sustainability, om de rapporterer om emnet (via en egentlig rapport), om de fortæller om deres omverdensrelationer og om de præsenterer konkrete cases for arbejdet med aspekter af sustainability.
Det er ikke så overraskende, at Danisco, Novo Nordisk, Lundbeck og Novozymes klarer sig godt i denne analyse. Der er tale om virksomheder, der i en årrække har arbejdet med at formulere politikker og gennemføre konkrete aktiviteter for at forbedre miljø og social ansvarlighed. For Novo Nordisk og Novozymes har miljø og social ansvarlighed således indgået naturligt i rapporteringen under princippet ”den tredobbelte bundlinie”. De fire virksomheder tilhører desuden en branche, der kendes for miljø-issues, genmodificering og test på dyr, hvilket i sig selv kalder på kommunikation og rapportering inden for sustainability.
Det kan derfor også overraske, at Danske Bank overhaler alle virksomheder i OMX C20 ved i særlig grad at udmærke sig i sustainability-kommunikationen på nettet. Banken er i udgangspunktet ikke knyttet til de samme traditionelle emner i miljø- og CSR-debatten. Alligevel arbejder Danske Bank professionelt med at definere sin rolle i forhold til omverdenen, i forhold til lokalsamfund, og i forhold til den globale klima-debat. Sidste år udgav virksomheden også sin første rapport om samfundsansvar.
En række virksomheder kommunikerer stort set intet om områder af sustainability. Det gælder for AP Møller-Mærksk, Genmab, GN Store Nord, Topdanmark og William Demant.
Etiketter: Bysted, csr, investor relations, IR, Sandstrøm
0 Comments:
Send en kommentar
<< Home